Far och son

 norran 12 oktober 2012

 

Anspråkslöst men omfångsrikt

Diktsamlingen "Far och son" är ett anspråklöst litet verk, innehållande 13 dikter och en novell. Men innehållet är desto omfångsrikare. Dikterna förbryllar och leker med personperspektiven och rösterna kommer lite från olika håll. Många texter har en närhetens utandning, ett tilltal när någon inte längre finns, men som man önskar få säga det osagda till. Detta ger ett igenkännande. Formen är brokig, liksom omslaget, och på flera av sidorna finns svartvita illustrationer som jag verkligen faller för. De består av broderade figurer, barnsligt utformade och sammanklingande med vidstående text.  

Novellen "En himlafärd" visar att författaren har sitt ursprung i Malå. Men det är länge sedan, för Marklunds kiosk, Karlssons hundar och Kalles häst hör numera till historien. Den faller mig bäst i smaken.

Blankverserna som ibland dyker upp, ger känslan av konstruktion, vilket är synd.

Sammantaget lever boken väl upp till sin ambition; att skapa samtal mellan de olika rollerna i livet. Mellan son och far, far och farfar.

Författaren Gunnar Sandström som är född och uppvuxen i Malå bor idag i Västerås.

Britta Stenberg

 

Vision nr 17  2012

 

Ett liv byggt på ett antal olika roller

Son, pappa och farfar. Perspektiven skiftar i Gunnar Sandströms diktsamling men i centrum står en och samma person.

 

"Pappa lek med mig!" Så lyder den första uppfodrande raden i den första dikten. Samlingens sista dikt heter Höst och avlslutas med en uppmaning:"Slå av på takten nu". Däremellan finns ett helt liv. I diktsamlingen Far och son (Faun förlag) berättar Gunnar Sandström, beteendevetare inom företagshälsovården i Västerås, om sitt liv utifrån de olika roller han har fått och tagit sig.

Det är en finstämd samling dikter om behovet av att bli sedd och göra avtryck i de människor vi älskar. Här finns den frånvarande pappan och den tomma sorg minnet av honom väcker, men också glädjen över en nyfödd pojke som "kan förändra allt".

Diktsamlingen är illustrerad av Lena Danielssons korsstygnsbilder. Den svarta tråden formar enkla och lite kantiga minnesbilder av pappan fångade på minnets väv.

 

Niklas Lindstedt

 

Citat ur recension i Bibliotekstjänst (BTJ) Lektör Fredrik Wolf Häftepos 13102477

 

"Gunnar Sandströms dikter handlar om olika fadersroller i relation till en son. Bitvis är det den sistnämndes perspektiv som är utgångspunkten, bitvis är det faderns eller farfaderns."

"Poemen kommenteras och ackompanjeras av illustrationer av sydda tavlor av Lena Danielsson med enkla naiva motiv. Kombinationen av tyg och motivet för tavlorna relateras till de sydda tavlor som återfinns i många svenska hem och stugor med texter av typen "sol ute, sol inne, sol i hjärta, sol i sinne". Dikterna här bryter emellertid mot den harmoni eller förljugna idealbild som återfinns i de traditionella tavlorna. Språket är enkelt och till vissa delar repetitivt vilket skapar en känsla av mantra som hela tiden upprepas likt en förstärknings- och koncentrationshöjare. Gunnar Sandströms poesi har sin egen lyskraft."